Langedijkers,
Een souffléomelet maken, haha, ik had nog nooit een soufflé gemaakt laat staan een souffléomelet. Deze vraag werd mij gesteld door een medeschrijfster van de site Vers Van Jou. Een leuke uitdaging voor mij. Dat werd dus eerst internet afspeuren. Na drie pogingen ben ik er zelf erg tevreden over. En het was lekker ook. Het ging mij om de basis. Nu de smaak nog, ik ging voor hartig. Het was zondag en ik had geen zin om naar de winkel te gaan dus dit recept heb ik gemaakt met alles wat ik in huis had. De kruiden komen nu nog uit eigen tuin, het fijne van een zachte winter. De bieslook komt alweer volop tevoorschijn en de bladpeterselie is gewoon door blijven groeien. En natuurlijk de eieren van mijn eigen kippen. Dit is een leuk recept voor een paasbrunch.
Aan de slag maar.
Souffléomelet Francijna uit de tarte tatinpan
Ingrediënten (4 personen)
6 eieren
2 el room (Campina kookzuivel light)
50 gr mager rookspek, heel fijn gehakt
4 lente-uitjes, klein gesneden
2 tenen knoflook, fijn gehakt
1 rode peper, fijn gehakt
50 gr Parmezaanse kaas geraspt
50 gr Pecorino geraspt
stuk of wat sherrytomaatjes in vieren gesneden
bosje verse bieslook, fijn gehakt
bosje verse peterselie, fijn gehakt
of andere verse kruiden naar smaak
zwarte peper uit de molen
olie
Bereiding
Verwarm de grill in je oven. Vet de tarte tatinpan (of een pan die zo van het gas de oven in kan) licht in met wat olie. Bak het spek met lente-uitjes, knoflook en rode peper zachtjes uit in de tarte tatinpan. Splits de eieren in aparte kommen, de eiwitten in een metalen kom. Kluts de eidooiers met de room, de helft van de twee soorten geraspte kaas, de helft van de twee soorten fijn gehakte kruiden, en wat zwarte peper. Klop de eiwitten stijf met de handmixer tot dat het piekt. Als je de kom op zijn kop houdt valt het er niet uit. Sla nu voorzichtig de geklopte eiwitten met een metalen lepel door het eigeelmengsel. Meng dit goed maar voorzichtig door elkaar. Giet dit mengsel over de uitgebakken spek en groenten in de tarte tatinpan. Laat dit een paar minuutjes op het gas staan en zet het dan voor een minuut of vijf onder de grill. Kiep de souffléomelet omgekeerd op een bord, verdeel er nog wat geraspte kaas, verse kruiden en de klein gesneden tomaatjes over. Normaal gesproken sla je een omelet dubbel, echter deze omelet is zo dik dat ik dat maar niet heb gedaan.
Souffléomelet Francijna uit de tarte tatinpan
Heeft u Facebook?, ga dan naar de facebook pagina van Langedijkers en vind ons leuk!