Langedijkers,
Spaanse kip stoofschotel. Ik den k dat jullie wel in de gaten hebben dat wij (voor al IK) gek zijn op kip. Het staat wekelijks wel enkele keren op het menu. Ik sport al jaren bij Profitsport en sinds vorige week ben ik de Challenge aangegaan. Dit is een training op conditie en kracht. Een uurtje knallen dus. Aan het eind van de les krijg je informatie over voeding en deze keer ging het over eiwitten. Hoeveel eiwitten je binnen moet krijgen in 48 uur om je spieren weer te laten herstellen. Gelukkig hebben wij 5 prachtige kippen, Dames de Zwart (nee die eten wij niet op). Zij voorzien ons dagelijks van verse eitjes. Dus dat is niet zo moeilijk. Maar ja dan he? Gelukkig lagen er kippenbouten in de vriezer, dus die er uit gehaald voor de volgende dag. En zo ben ik dan bezig om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Dit recept had ik al eens eerder gemaakt en gelukkig apart gezet. Ik heb nu onder het koken door weer aangepast, en het viel goed in de smaak bij de heren.
Ik heb het geserveerd met verse ovenpatat en Amerikaanse koolsalade. Het is natuurlijk ook lekker met rijst.
Spaanse kip stoofschotel
Ingrediënten (4 personen )
4 kippenbouten
150 gr chorizo, in kleine blokjes gesneden
3 middelgrote rode uien, fijn gesneden
Teentjes van 1 bol knoflook, schoon gemaakt en doormidden gesneden
2 rode pepers, 1 met en 1 zonder zaadlijst in ringetjes gesneden
3 grote rijpe tomaten doormidden gesneden en dan geraspt
1 pot geroosterde paprika’s zaadlijsten eruit en gepureerd
1 afgestreken eetlepel gerookte pikante paprikapoeder
7 dl kippenbouillon (minder zout)
Blikje tomatenpuree
1 dl droge witte wijn
10 ml brandewijn,
Olijfolie
Takje verse tijm
Takje rozemarijn
3 laurierblaadjes
Zout (Low salt)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius. Bestrooi de kippenbouten met zout en wat gerookte paprikapoeder. Verhit de olijfolie in een ovenvaste pan, doe de kippenbouten in de pan en bak ze op hoog vuur om en om bruin. Leg ze apart. Fruit de uien, knoflook en de rode peper in de achtergebleven olie aan en bak de tomatenpuree even mee. Voeg na een paar minuten de in blokjes gesneden chorizo toe en laat dit een paar minuutjes meebakken. Voeg dan de geraspte tomaat en de gepureerde paprika’s samen met de witte wijn, brandewijn en bouillon toe. Bind de laurier, tijm en rozemarijn samen en doe dit ook in de pan. Roer alles goed door en leg er dan de kip in. Zet de pan in de voorverwarmde oven en laat het lekker lang stoven. Ik heb de kip 5 uur lang in de oven gaar laten stoven.
Spaanse kip stoofschotel
Dames de Zwart
zie je foodblog vandaag voor het eerst!
ga er meteen mee aan de slag!
groeten, Wim