Het werd een stamppotje van witlof. Met mijn kookclubje zou ik een witloftaartje gaan maken, maar één van de leden moest onverwachts naar het buitenland. Dus dat ging niet door. Dan maar een snelle en makkelijke stamppot ervan gemaakt.
Ingrediënten
600 gr witlof, grof gesneden
600 gr kruimige aardappels
200 ml halfvolle melk
150 gr pancetta, in blokjes
25 gr boter
8 Oranje cherry tomaatjes, gehalveerd
5 zongedroogde tomaatjes, uitgelekt
3 grote bosuitjes, in ringetjes gesneden
1 solo bolletje knoflook, fijn gehakt
Scheut koolzaadolie
Klein bolletje mozzarella, in blokjes
Italiaanse kruiden, zonder zout
Geraspte Parmezaan
Peper uit de molen
Stamppotje van witlof
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Kook de aardappels. Verhit de melk en boter samen. Maak een mooie stevige puree van de aardappels met de boter en de melk. Verhit in een koekenpan een scheutje olie en bak hierin de spekblokjes zachtjes uit. Haal het spek uit de pan en zet het apart. Fruit dan in het achtergebleven vet/olie de bosuitjes en knoflook aan. Haal deze ook uit de pan en zet apart. Als het nodig is voeg je nog wat olie in de koekenpan toe en bak hier in twee delen de witlof totdat het mooi verkleurd is. De witlof mag beetgaar blijven. Haal de witlof ook uit de pan en bak in het zelfde vet de zontomaatjes even aan. Meng alle gebakken ingrediënten door de aardappelpuree. Breng het mengsel op smaak met de Italiaanse kruiden en de peper. Doe de stamppot over in een ovenvaste schaal. Verdeel dan de Parmezaan, mozzarella en de cherry tomaatjes over de stamppot. Zet de ovenschaal ± 20 minuten in de voorverwarmde oven.