Al jaren komen we met drie stellen bij elkaar om weer wat bij te kletsen en lekker te eten. Vroeger met de kinderen, maar die zijn ondertussen allemaal uitgevlogen. Dit jaar waren wij aan de beurt. Eerst een culturele activiteit, bezoek aan het Molenmuseum in Schermerhorn en daarna naar huis voor de borrel en de smakelijke hap. Er stond Pompoensoep, Australische Meat Pie en stoofpeertjestaart (uit het Jumbo-blad) op het menu.
Stoofpeertjes met port
Ingrediënten
5 stoofpeertjes, in vieren gesneden
1 flesje zwarte bessensap
1 portglas vol ruby port
2 tl five spices (Jonnie Boer)
2 el rietsuiker
Bereiden
Doe de peertjes, bessensap, port, five spices en de suiker in de pan en meng even goed. Breng met deksel op de pan aan de kook en laat de peertjes op een vlamverdeler op laag vuur zachtjes gaar koken. Schenk een aantal keren het kookvocht over de peertjes.
Stoofpeertjestaart
Ingrediënten
1 rol bladerdeeg (Tante Fanny)
400 gr stoofpeertjes
3 el custardpoeder
50 gr rode rozijnen
250 gr gehakte gemengde noten, walnoot, hazelnoot en pecannoot
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de stoofpeertjes in een vergiet goed uitlekken. Rol het deeg met het bakpapier uit op een passende taartvorm (lees de gebruiksaanwijzing). Strooi de custardpoeder over de taartbodem. Verdeel de stoofpeertjes er mooi overheen. Strooi daarover de noten en rozijnen. Zet de taart op de bakplaat ± 20 minuten in het midden van de oven en bak de taart gaar en mooi bruin.