Stoofschotel met rundvlees en bier

Goedendag Langedijkers,

Had ik dus voor donderdag maar eens een stoofschotel bedacht. Een stoofschotel met rundvlees en bier (een recept uit Jamie’s Kookrevolutie).Stoofschotel met rundvlees en bier Daar hadden Siem en ik wel zin in. Maar ja jullie kennen het vast wel hé, een dag loopt nooit zoals jij het in gedachten hebt.  Ik had met één van mijn jongens afgesproken om naar Alkmaar te gaan en dat hebben we ook gedaan. Heerlijk gewinkeld met zijn tweetjes. En had ik dan bedacht, als ik dan thuis kom zet ik het rundvlees met groenten op het gas dan kan dat lekker stoven. Dan ga ik even langs een hele lieve vriendin die ziek thuis is en daarna maak ik nog een lekker stamppotje. Nou dus niet. Toen we uiteindelijk wat aan het eten waren in de stad keek ik op mijn horloge en zag ik dat ik dat allemaal niet ging redden. Dus vriendin gebeld met de mededeling “ik kom vanavond”. Oké prima, geregeld dus. Eenmaal thuis aan de slag met het eten. Maar ja er moest nog het één en ander gehaald worden bij de supermarkt, dat ging manlief doen. Ik begon alvast met het snijden van de groenten die ik wel in huis had. Even de tuin in om de kruiden te plukken die ik bij het gerecht bedacht had. Winterharde kruiden dus. Ik maak altijd een bosje van de kruiden  en bind het met slagerstouw bij elkaar.  Het duurde en duurde maar uiteindelijk was het half zes voor het vlees op het gas stond. Dit gaat het niet worden dus, maar wat nu. Niet getreurd dus, gelukkig stond er nog een schaal hutspot in de koelkast (komt toch wel eens goed uit dat ik met stamppotten geen maat kan houden) en had ik bij de Jeroen de Vries, een heel bekende slagerij in Alkmaar, ook nog speklapjes gekocht.  Dus de runderstoofschotel wordt verplaatst naar de vrijdag en dan maak ik er een stamppotje bij van zoete aardappel, winterpeen, knolselderij en ui.  Een heerlijke combinatie. Ik weet zeker dat je dit recept te gek zult vinden, omdat het heel eenvoudig is en het bijna niet fout kan gaan. Het is verstandig om je te houden aan de combinatie van vlees en drank die ik je geef, maar op het gebied van de kruiden, leef je je maar lekker uit. Het leuke van dit recept is dat je het vlees niet hoeft aan te braden.

Stoofschotel met rundvlees en bier

Ingrediënten (voor 4 personen)

 • Stoofschotel met rundvlees en bier500 gr rund stoofvlees (riblappen) in blokjes gesneden
 • 5 dl Guinness bier
 • 2 teentjes knoflook in plakjes gesneden
 • 1 rood pepertje fijn gesneden
 • 2 stengels bleekselderij in kleine stukjes gesneden
 • 2 middelgrote uien grof gesneden
 • 2 winterwortelen grof gesneden
 • 1 volle eetlepel bloem
 • 1 blik tomatenstukjes van 400 g
 • 3 verse of gedroogde laurierblaadjes
 • Olijfolie
 • Rozemarijn
 • Salie
 • Tijm
 • Selderijblad
 • Zeezout en zwarte peper uit de molen
 • Lavas (Maggiplant) fijngehakt

Bereiding (±3 uur)
Als je een oven gebruikt, moet je die voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 6 . Zet een braadpan op matig vuur. Doe alle groenten en het door jou gekozen kruiden met 2 scheuten olijfolie in de pan en laat 10 minuten bakken. Doe dan het vlees en de bloem erbij.  Giet het bier in de pan en doe de tomatenstukjes erbij.  Roer alles goed door elkaar en doe er een theelepel zeezout (iets minder als je tafelzout gebruikt) en een paar draaien zwarte peper uit de molen bij. Breng het allemaal aan de kook, leg het deksel op de pan en laat het gedurende de aangegeven tijd op het fornuis of in de voorverwarmde oven stoven. Haal het deksel het laatste halfuur van de pan. Het vlees moet uiteindelijk heerlijk mals zijn. Vergeet niet om voor het serveren de laurierblaadjes of kruidentakjes uit de pan te vissen en te proeven of er nog wat zout en peper bij moet.

 Stamppotje van zoete aardappel, winterpeen, knolselderij en ui

De verhoudingen gok ik dus maar, want ik heb dit recept van mijzelf en ik kijk dan in mijn pannetje en ik denk dan, ja dit is wel goed zo.

Ingrediënten (voor 4 personen)

 • Stoofschotel met rundvlees en bier1 kilo zoete aardappelen (Toko) geschild en in vieren gesneden
 • 4 laurierblaadje of zout
 • 2 winterpenen geschild en in grove stukjes gesneden
 • 1 knolselderij geschild en in blokjes gesneden
 • 1 pond uien schoongemaakt en gesneden

Bereiding (±40 minuten)
Doe eerst de aardappelen in de pan met een bodempje water. Strooi er wat zout overheen,  of doe er de laurierblaadjes bij. Doe er dan de winterpeen, knolselderij en de ui erop. Breng aan de kook. Laat ongeveer 20 minuten koken totdat alles gaar is. Giet het water af. Verwijder de laurierblaadjes als je die hebt gebruikt.  Stamp de ingrediënten met een stamppotstamper grof door elkaar.

Ik zou zeggen eet smakelijk weer.

En word lid van onze facebook pagina

 

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: