Telor-eieren met sambal goreng boontjes

Telor-eieren met sambal goreng boontjes
Telor-eieren met sambal goreng boontjes

Langedijkers,
Telor-eieren met sambal goreng boontjes. Zoals ik al eerder heb gezegd kook ik niet alleen de Hollandse pot. Onze oudste zoon is sinds een maandje de deur uit, maar zo af en toe komt hij nog even lekker thuis eten en slapen. En dat was vorige week ook het geval. Dus dacht ik een mooie gelegenheid om weer eens lekker uitgebreid te gaan koken. Wat hadden we al een tijdje niet meer gegeten? Ik kijk eens om mij heen in de keuken en zie glazen pot met eieren ( van onze eigen kippen). Die was aardig vol, daar moet ik eens wat meedoen dacht ik. En tegelijkertijd schoot het gerecht van de Oosterse hete eieren door mijn hoofd. Dit zijn gemakkelijke gerechten van Conimex. Ik heb al jaren lang een klein kookboekje van Conimex in huis, waar ik al heel wat recepten uit gehaald heb. Je kunt natuurlijk naar de winkel stappen en een tjampoer of kruidenmix van Conimex kopen, maar ik doe dat liever niet omdat daar heel veel zout in zit.
Dit zijn dus gemakkelijke te maken gerechten waar niet al teveel snijwerk bijzit. Als ik besluit om dit te gaan maken blijft het niet bij één soort Telor eieren. Ik maak altijd de Telor kerrie en de sambal eieren. Daarbij de Sambal boontjes en nu had ik er ook een Atjar bijgemaakt. Dit kan je serveren met bami, nasi of natuurlijk gewoon witte rijst. Je staat dan evengoed een aardig tijdje in de keuken. Ik vroeg nog aan de jongens, jullie hoeven niet vroeg weg hé, zodat ik niet voor Jan Joker sta te koken. Nee, dus niemand had haast of moest weg. Ik aan de slag dus. Ben ik eindelijk bijna klaar, sta te zweten als een Otter. Zegt Siem ineens, moet jij niet om 19.30 uur op je werk zijn, “vergadering”. Nee he, helemaal vergeten dus. Wie heeft er geen haast haha. Gelukkig was ik redelijk op tijd klaar en kon ik er zelf ook nog van genieten.
Soms vraag ik de heren zal ik de eieren eens op een ander manier klaar maken, maar nee hoor, dit moet het worden.

Telor-eieren met sambal goreng boontjes

Telor Kerrie
Eieren in kerriesaus met uien (4 personen).
Ingrediënten
8 eieren hard gekookt
2 uien gesnipperd
1 teentje knoflook geperst
2½ el arachideolie of wok olie
2 el Kerrie djawa (Conimex)
½ tl sambal tjampoer
4 dl kippenbouillon van tablet
2 el santen geraspt (Blok kokos, Toko)
Zout en peper

Telor-eieren met sambal goreng boontjes
Telor-eieren met sambal goreng boontjes

Bereiding
Pel de gekookte eieren. Laat ze tot aan het moment van gebruik in warm water liggen. Snipper de uien, pers de knoflook uit. Verhit de olie en fruit de uien, knoflook, kerrie en sambal tjampoer er 2 minuten in. Schenk de bouillon erbij en laat het geheel aan de kook komen. Laat alles 3 tot 4 minuten zachtjes door koken. Roer de santen er door, voeg zout en peper naar smaak toe en leg de door midden gesneden eieren in de saus. Laat alles dan nog even 4 minuten zachtjes doorkoken. Leg de eieren dan in een voorverwarmde schaal en giet de saus er over heen.

Sambal Goreng Telor
Eieren in pikante saus (4 personen)`.
Ingrediënten
8 eieren hard gekookt
2 uien gesnipperd
2 el arachideolie of wok olie
2 teentje knoflook
1 ½ tl laos
3 á 4 tl sambal tjampoer
2 a 3 tl bruine basterdsuiker
1 ½ el tomatenpuree
1 ½ el santen geraspt ( blok kokos, Toko)
3 dl kokend water

Bereiding
Pel de gekookte eieren. Leg ze tot aan het moment van gebruik in warm water. Snipper de uien zeer fijn. Verhit de olie en fruit de uien tot ze lichtbruin zien. Roer er de knoflookpoeder, laos, sambal, suiker en tomatenpuree door. Schenk er vervolgens 3 dl kokend water bij. Laat alles even flink doorkoken en roer er de santen er door. Temper de warmtebron. Leg de door midden gesneden eieren in de saus. En laat alles gedurende 5 minuten zachtjes pruttelen. Leg de eieren in een voorverwarmde schaal en giet de saus er over.
Lekker met atjar tjampoer en sambal goreng boontjes.

Sambal Goreng Boontjes
Pittig gekruide sperzieboontjes (4 personen).
Ingrediënten
500 gr sperziebonen schoongemaakt en gehalveerd
1 grote ui gesnipperd
1½ el arachideolie of wok olie
1 tl sambal oelek
1 tl laos
1 teentje knoflook geperst
1 el suiker
Zout
½ tl citroen- of limoensap
1½ el santen (Blok kokos, Toko)
3 á 4 dl water

Bereiding
Kook de boontjes 10 minuten in kokend water. Verhit de olie en fruit de ui tot het glazig ziet. Voeg de sambal, laos, knoflook, suiker en zout naar smaak toe. Schep alles goed om. Schenk het water erbij. Roer alles goed door en breng het geheel  aan de kook. Voeg de boontjes toe, en laat de boontjes nog even zachtjes doorkoken tot ze knapperig zijn. Roer er vlak voor het opdienen de citroen- of limoensap en de santen door.

En like mijn Facebookpagina 😉

Telor-eieren met sambal goreng boontjes

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

One thought on “Telor-eieren met sambal goreng boontjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: