Het idee voor het recept Vegetarische lasagne van coolwrap is ontstaan na een uitzending van het NPO-programma BinnensteBuiten over koolteler GertJan Kos uit Oudkarspel. Een recept met lokale verse groenten.

Ingrediënten (2 personen)
6 grote bladeren van de coolwrap (platte witte kool)
2 dunne preien, in de lengte doormidden gesneden en goed gewassen
500 gr Roma tomaten, in blokjes gesneden
2 Roma-tomaten, in plakjes gesneden
3 stengels bleekselderij, heel dun gesneden
½ winterwortel, in kleine blokjes gesneden
½ groentebouillonblokje van Zonnatura
3 bosuitjes, in dunne ringetjes
4 teentjes zwarte knoflook
2 rode uien, fijn gesnipperd

Scheut koolzaadolie
150 ml water
Blaadjes van een paar takjes vers gedroogde tijm
2 blaadjes vers gedroogde salie, fijn gehakt
2 vers gedroogde laurierblaadjes
Gedroogde rozemarijn, fijn gehakt
Italiaans gedroogde kruiden
Stukje Parmezaan
1 bol Mozzarella
Bereiden
Verhit een scheut olie in een wok en fruit daar de ui in tot de ui glazig ziet. Voeg dan prei, wortel, bleekselderij, bosui toe en wok een minuutje of 5 mee. Voeg de in blokjes gesneden tomaat de gehakte kruiden, en de laurierblaadjes toe samen met het water en bouillonblokje. Laat de saus ± een half uurtje zachtjes pruttelen tot het ergste vocht verdampt is.
Ondertussen
Snij de kool vierkant bij. Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook. Blancheer zes van de grootste koolbladeren één minuutje in het kokende water. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze in een vergiet om uit te laten lekken.
Bechamelsaus
Ingrediënten
30 gr roomboter
30 gr bloem
300 ml melk
Zout
Witte peper uit de molen
Vers geraspte nootmuskaat
Ietsje pietsie droge witte wijn
Bereiden
Doe de bloem, boter en melk in een steelpan met dikke bodem en breng al roerende met een garde aan de kook. Laat een paar minuten al roerend zachtjes doorkoken. Breng op smaak met de wijn, zout, peper en nootmuskaat.
Opbouw van de lasagne
Wrijf twee aparte schaaltjes in met een klein beetje olie. Verdeel een schep saus over de bodem. Leg daarop een koolblad. Dan weer een paar scheppen saus en daarop leg je een paar plakjes dun gesneden mozzarella. Een koolblad, een paar scheppen saus, vier plakjes dun gesneden tomaat en als laatste een koolblad. Verdeel over het laatste koolblad een paar scheppen bechamelsaus, in blokjes gesneden mozzarella, geraspte Parmezaan en uit eindelijk de gedroogde Italiaanse kruiden.
De oven voorverwarmen op 200 °C. Zet de vegetarische lasagne twintig tot vijfentwintig minuten in de hete oven.