Verse zuurkool gestoofd in Riesling

Langedijkers,
Verse zuurkool, uit de fabriek van Kramer’s Zuurkool in Zuid Scharwoude, wat is er lekkerder. Vandaag verse zuurkool gestoofd in Riesling, mij kan je er midden in de nacht voor wakker maken. En ik weet nog iemand hier in Langedijk. Ik dacht, ik wil een keer echte Elzasser zuurkool maken. Maar ja, eigenlijk eten wij dat alleen met zijn tweetjes, dat wordt het dus niet. Want het is een vrij uitgebreide schotel met veel varkensvlees. Eén van onze jongens was op reis. En de jongste vindt zuurkool lekker maar dan als stamppot. Dus dan wordt het vrienden uitnodigen. Dat is altijd leuk. Vraag ik mijn liefste vriendinnetje met manlief of ze komen eten en of ze van zuurkool houden. Ja ze komen graag eten en vinden zuurkool heerlijk. Ik helemaal blij. Leuk dacht ik, kan ik uit mijn dak gaan. Lekker Elzasser zuurkool maken. Zegt mijn allerliefste vriendinnetje, maar ik eet geen varkensvlees. Haha ik deed het zowat in mijn broek. Wat nu? Nou weet ik dat ze wel graag kip eet. Dus de boel omgeschakeld. Maar dan wilde ik wel wat anders niet gewoon zomaar kip. Dus maar weer internet afgespeurd en het recept van Thiase kipburger gevonden. Ik wilde altijd nog eens zelf rösti-rondjes maken, dus dit was mijn kans. Kijk op Kramer’s Krautboy voor heel veel heerlijke zuurkool recepten. Daar vindt je ook veel over de historie van de zuurkool. Deze keer heb ik voor een Riesling van de Vomar gekozen, die je dus naast het koken ook heel lekker koud kan drinken.

Verse zuurkool gestoofd in Riesling
Verse zuurkool gestoofd in RieslingIngrediënten (4 personen)
1 emmertje Krautboy zuurkool (o.a. te verkrijgen bij Wijntapperij De Burg)
1 grote ui fijn gesneden
350 ml riesling (Lizard bij de Vomar)
1 tl karwijzaad gekneusd (Toko)
1 tl komijnzaad gekneusd (Toko)
4 jeneverbessen gekneusd (Toko)
10 zwarte peperkorrels gekneusd (Toko)
Olijfolie
Verse zuurkool gestoofd in RieslingBereiding
Doe wat olijfolie in een pan, fruit de ui glazig. Niet bruin laten worden. Voeg de zuurkool toe en laat even mee bakken. Kneus de specerijen een beetje fijn in een vijzel. Heb je die niet doe het dan met de bolle kant van een lepel. Voeg dan de riesling en de specerijen toe. Doe de deksel op de pan en laat alles op zacht vuur ± 30 minuten stoven. Zet de pan het liefst op een warmhoudplaatje.

 

 

Rösti rondjes (Bron: Koken met Karin, zónder pakjes & zakjes – Karin Luiten)
Zelf rösti-rondjes maken Zelf rösti-rondjes makenIngrediënten (4 personen)
600 gr vastkokende aardappelen
2 teentjes knoflook, geperst
1 handje platte peterselie, fijngehakt
Zout en peper
Flinke scheut zonnebloemolie
Bereiding
Schil de aardappelen, was ze en rasp met een grove rasp in sliertjes boven een kom. Schep de knoflook en peterselie samen met zout naar smaak en versgemalen peper goed door de aardappelsliertjes. Laat een laag olie in een grote koekenpan flink heet worden. Schep bergjes aardappel in de pan, laat er een beetje ruimte tussen. Duw ze iets plat met een spatel. Bak ze ca. 3 minuten per kant op niet al te hoog vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn, maar van binnen nog een tikje smeuïg. Laat uitlekken op keukenpapier terwijl je de rest bakt.
variatietip

Rasp eens een ui mee.

Thaise kipburger (van internet)
Kipburger makenIngrediënten (4 personen)
500 gr kipfilet met de hand fijn gehakt. ( of je koopt het bij de poulier)
1 rode ui fijn gehakt
2 teentjes knoflook fijn geperst
2 bosuitjes  klein gesneden
2 el verse koriander fijn gehakt
1 rode peper fijn gehakt
1 limoen geperst
2 eieren
1 el bloem
2 tl vissaus.
Olijfolie
Cornflakes zo fijn mogelijk verkruimeld
Kipburger maken Kipburger makenBereiding
Doe het kipgehakt in een schaal en voeg alle ingrediënten toe (houdt de cornflakes en één ei apart). Meng dit goed door elkaar. Vorm er vier balletjes van en maak ze een beetje plat. Haal ze dan door het geklutste ei en door de fijn gemaakte cornflakes en bak ze mooi bruin en gaar in ongeveer tien minuten. Hou het vuur in de gaten en zorg dat de kipburgers niet verbranden.Kipburger maken

 

Verse zuurkool gestoofd in Riesling

Ga naar de facebook pagina van Langedijkers

Verse zuurkool gestoofd in Riesling Verse zuurkool gestoofd in Riesling Verse zuurkool gestoofd in Riesling Verse zuurkool gestoofd in Riesling Verse zuurkool gestoofd in Riesling Verse zuurkool gestoofd in Riesling

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: