Winterse Cottage Pie met Ragú
Langedijkers,
Nog maar weer een winters gerecht, Cottage Pie met Ragú. Het blijft koud dus. We willen wel eens wat anders maar ja hé, daar hebben wij gelukkig niets over te zeggen. Wij kunnen klagen met zijn allen wat wij willen, het helpt geen moer. Dus maar weer op zoek naar een lekker winters recept voor Langedijkers. Ik heb net weer een kookboek gekocht. Een Engels kookboek dan. En daar stond dit recept dus in. Ik had het al eens eerder gemaakt, maar vond het toen niet spectaculair genoeg om te plaatsen. Dus ook maar eens op Engelse kooksites gekeken. En na veel gepuzzel mijn eigen ding weer gedaan. Je moet eens wat laten vertalen op internet van Engels naar Nederlands haha. Daar kom je zowat niet uit. Dus eerst dat gedaan, toen op Nederlandse kooksites gekeken en mijn kookboek er bij gepakt en zo dus mijn eigen recept gemaakt. En zelfs tijdens het koken heb ik nog dingen veranderd. Dus recepten plaatsen is voor mij niet een kwestie van knippen en plakken. Ik wil het ook zelf maken. Soms doe ik er twee of zelfs meerdere keren over voordat ik en de mannen het echt lekker vinden. En soms is het dan ook echt niet te eten. Zo heb ik dus ook geleerd dat Shepherd’s Pie met lamsvlees is en Cottage Pie met rundvlees is. Het werd gemaakt van vleesresten. En veel geserveerd in Engelse en Ierse pubs. Als ik dit niet goed heb, hoor ik het wel hoop ik. Het was nu wel naar onze zin, maar het zou nog iets pittiger van smaak mogen zijn was het commentaar. Geserveerd met een lekker rood wijntje, heerlijk gegeten. Onze avond kon niet meer stuk.
Ingrediënten (voor 4 personen)
Voor de Ragú
500 gr mager rundergehakt
2 teentjes knoflook
1 rood pepertje
1 grote ui, grof gehakt
1 middelgrote wortel, fijngesneden
2 stengels bleekselderij gesneden
1 eetlepel olijfolie
1 afgestreken theelepel gemengde kruiden, zoals tijm, rozemarijn en oregano, vers of gedroogd
1½ afgestreken eetlepel bloem
150 ml rode wijn die je er ook bij kan drinken1 blikje tomatenblokjes op sap
200 ml kippenbouillon
1 laurierblaadje
zout en versgemalen zwarte peper
Voor de Cottage Pie topping
400 gr kruimige aardappels
25 gr boter
400 ml halfvolle melk
zout en vers gemalen zwarte peper
geraspte kaas, Parmezaanse of kaas die je zelf lekker vindt
½ afgestreken theelepel gemengde kruiden, vers of gedroogd, zoals boven genoemd
Bereiding Ragú
Verhit de olijfolie in een braadpan en voeg het gehakt
toe, bak het rul. Voeg de bloem aan het gehakt toe en
bak het gehakt nog even door.Voeg dan de tomaten-
blokjes met sap, de rode wijn, de bouillon en het
laurierblaadje toe en laat dit ongeveer 1 uur op een
zacht vuurtje inkoken. Bak in een andere pan de
uien, knoflook, pepertje en de wortels even aan.
Voeg dan de groenten, zout, peper en de kruiden
aan het gehaktmengsel toe. Zit er nog teveel vocht
in het gehakt/groente-mengsel dan even uit laten
lekken in een vergiet. Houd alles warm terwijl u de
aardappelpuree maakt.
Bereiding aardappelpuree
Aardappels koken. Fijn maken met puree stamper of knijper. Melk en boter verwarmen in de magnetron. Door de aardappels mengen zodat het een smeuïge massa wordt op smaak brengen met zout en peper .
Verdeel het Ragú op de bodem van een licht beboterde ovenschaal met de gepureerde aardappels er boven op. Vergeet niet om wat kaas en kruiden over de puree te strooien voor een lekkere knapperige korst .
Winterse Cottage Pie met Ragú
Serveer met rode wijn of een lekker koud biertje!!
Vind Langedijkers en alle recepten van Francijna van Diepen leuk