Witlof met parmaham

Heerlijk witlof met Parmaham en Parmezaanse kaas uit de oven. De witlof is lang zo bitter niet meer als vroeger. Daarom verwijder ik de kern nooit.

Ingrediënten (4 personen)
Witlof met parmaham en Parmezaanse kaas uit de oven8 Struikjes witlof, in de lengte doormidden gesneden
Scheut koolzaadolie
16 plakjes parmaham
Parmezaan, vers geraspt
Bolletje mozzarella, in blokjes gesneden
Cherry tomaatjes
Gedroogde Italiaanse kruiden, zonder zout (Toko)
Five peppers uit de molen (Santa Maria)

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit een scheut olie in 2 koekenpannen en bak daar in de gehalveerde struikjes witlof om en om mooi bruin. Zet het vuur laag, deksels op de pannen en de struikjes witlof zachtjes laten garen.  Ik heb geen extra vocht toegevoegd, dus hou de witlof in de gaten. Regelmatig even keren. Vet een ovenschaal licht in met wat olie tegen het aanbakken. Leg een plak parmaham op de plank, strooi er wat geraspte Parmezaan over, leg de witlof er op en rol op. Doe dit met alle stukjes witlof. Leg ze in de ovenschaal en verdeel de blokjes mozzarella er over heen.  Strooi er nog wat Parmezaan en Italiaanse kruiden en peper over. Zet de schaal ± 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Lekker met eigen gemaakte aardappelpuree.

Aardappelpuree

Ingrediënten (4 personen)
Aardappelpuree1 kilo kruimige aardappels
2 el Franse mosterd
200 ml melk
25 gr boter
Witte peper uit de molen
Vers geraspte nootmuskaat

 

Bereiden
Stoom de aardappels gaar met in het water een handvol (vers) gedroogde laurierblaadjes. Pureer de aardappels met een pureeknijper. Maak er met de melk/boter en de Franse mosterd een mooie smeuïge puree van. Breng op smaak met de witte peper (en als je de aardappels gewoon kookt met zout), met wat zout. Doe de puree in een ovenvaste schaal. Strooi er wat vers geraspte nootmuskaat over. Doe een deksel of aluminiumfolie op de schaal en zet ± 20 minuten in de oven.

Witlof met parmaham en Parmezaanse kaas uit de oven

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: