Witlof uit de koekenpan met kaassaus

Langedijkers,
Witlof uit de koekenpan met kaassaus, een recept uit nood geboren. Het was de bedoeling dat we woensdag witlof met ham en kaas uit de oven zouden eten. Maar aangezien manlief bedacht ook die dag even mijn ovendeur te kunnen maken ging het dus niet door. De oven was nog niet gemaakt dus. Dan maar aan de soep uit een zakkie. Donderdag mocht ik weer aan de gang met de witlof, maar wat en hoe als je geen oven tot je beschikking hebt, salade daar had ik geen trek in. En koken, dat gaat echt niet gebeuren. Daar heb ik trauma’s van overgehouden vroeger. Gekookte witlof en andijvie met een bloempapje, gatverdamme. Als ik witlof uit de oven maak, bak ik de witlof tegenwoordig eerst even aan in de koekenpan. Dat vinden wij lekkerder dan de witlof gewoon koken. Maar ja met ham en kaas, dat ging het ook niet worden. Dus maar weer eens gegoogled  en tot een recept gekomen. Ook op sausjes ben ik niet zo gek. Maar het is dan toch maar een eigen verzonnen kaassausje geworden. En als ik het zelf zeggen mag, erg lekker. Ook de mannen vonden het gelukkig erg lekker, niet te kazerig en niet te zout. Ik heb in dit hele gerecht geen zout gebruikt. De kaas en het spek samen is al zout genoeg. Deze keer heb ik het geserveerd met tagliatelle. En drink er een lekker glaasje gekoelde witte wijn bij. Wij drinken er dan meestal dezelfde witte wijn bij, die je ook in het recept gebruikt.

Ingrediënten (4 personen)
Witlof uit de koekenpan met kaassaus6 struikjes witlof doormidden gesneden
200 gr pancetta  aan één stukje heel fijn gesneden
3 sjalotjes fijn gesneden
Olijfolie om in te bakken
20 ml witte wijn
200 gr Kernhem geraspt
1 pakje kookroom light
Een paar takjes verse tijm de blaadjes eraf geritst
Zwarte peper uit de molen

Bereiding
Witlof, ui en pancetta gesneden Witlof uit de koekenpan Voorbereiding van de saus De kaassausWas de witlof snijdt het kontje eraf en snijdt de witlof in de lengte doormidden. Verhit een klein beetje olijfolie in koekenpan en leg de witlofstruikjes op de platte kant in de pan. Laat even op hoog vuur bakken en keer ze na een minuut of vijf om. Laat ze lekker bruin worden aan beide kanten. Zet de pan op een vuurverdeler en laat de witlofstruikjes gaar worden. Wel regelmatig keren. Zet een tweede koekenpan op het vuur en verhit er wat olijfolie in. Fruit de sjalotjes even aan, niet bruin laten worden n doe er dan de pancetta bij. Laat dit mengsel een minuut of vijf samen bakken.  Blus het dan af met de witte wijn en roer er de kookroom doorheen. Voeg dan  de geraspte kernhem door en laat de kaas op middelmatig vuur zacht worden. Breng op smaak met de tijm en zwarte peper uit de molen.

Tip: Serveer de witlof en de saus apart.
Serveer met tagliatelle.
Witlof uit de koekenpan met kaassausWitlof uit de koekenpan met kaassaus
Witlof uit de koekenpan met kaassaus

Vind Langedijkers en alle recepten van Francijna van Diepen leuk

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: