Zelfgemaakte zuurkool binnen een half uur

Goedendag langedijkers, vandaag zelfgemaakte zuurkool binnen een half uur

Dat is toch ook wat zeg. Ben je de ene week uren lang bezig om zuurkool in te maken en die moet dan ook nog eens 6 weken staan. En dan krijg je ineens een recept onder je neus waar het in dertig minuten gefikst zou zijn. zelfgemaakte zuurkool binnen een half uur. Dat moest ik natuurlijk proberen. Ik heb het recept terug gezocht, want ik was toch wel benieuwd waar het vandaan kwam. Internetsite 24 Kitchen dus. Ik kreeg al snel in de gaten dat het bij mij niet goed ging komen. Vooral dat deel met de kool onder druk zetten, daar ging het dus mis. Jeetje hoe ga ik dat nu oplossen dacht ik, even nadenken. Ik heb de kool in een pan gekieperd en met het marinade-vocht aan de kook gebracht en ongeveer 15 min laten koken. Daarna heb ik mijn fantasie laten werken. Ik geef jullie het echte recept en zoals ik het uiteindelijk heb gemaakt. En ik moet zeggen het was heerlijk. Maar één hele kool voor vier personen is wel erg veel hoor. Ik kan het volgende week nog wel twee keer eten. Nou moet ik er wel bij zeggen dat één kind ons verlaten heeft deze week om zijn studentenleven in Amsterdam voort te zetten. En hij kan altijd lekker veel eten. Ik heb er geen stamppot van gemaakt maar geserveerd met rösti-rondjes en een kippenbout.

Zelfgemaakte zuurkool met rookworst (originele recept)

Hoofdgerecht – 4 personen (bereidingstijd ± 30 minuten)

Ingrediënten
600 gr kruimige aardappels, 1 witte kool, 200 gr spekblokjes, 1 grote magere rookworst, mosterd, 2 teentjes knoflook, 200 ml azijn, 200 ml witte wijn, 2 el suiker, 4 blaadjes laurier, 4 kruidnagels, 10 jeneverbessen, 150 ml water, zout, vers gemalen peper

Bereiding
Breng een pan met water en zout aan de kook. Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken. Kook de aardappels in circa 10 minuten gaar. Snijdt de kool doormidden, leg de platte kant naar beneden en snijd de kool zo dun mogelijk. Leg alle kool in een ruime kom. Pel en snijdt de knoflook grof. De zuurkoolmarinade bestaat uit de knoflook, azijn, witte wijn, suiker, laurier, kruidnagels jeneverbessen water. Breng de marinade op smaak met zout en peper. De smaak moet vrij heftig zijn, dus hoog in zuur, kruidig maar niet te zout. Breng in een pan de marinade aan de kook. Giet de kokende marinade over de kool. Zet een kom op de zuurkool. Zet in deze kom een gewicht zodat de kool onder druk komt te staan. Pas op met eventueel vocht dat overstroomt. Laat circa 10 minuten staan. Bak de spekjes in een koekenpan op middelhoog vuur in circa 10 minuten krokant. Leg de rookworst de laatste 5 minuten bij de aardappels. Haal de rookworst uit de pan en snijdt hem in plakken. Giet de aardappels af en laat ze uitwasemen. Giet de zuurkool af en bak de zuurkool in de pan van de aardappels. Voeg de aardappels en spekjes toe en meng alles tot een grove stamppot. Serveer de zuurkool met mosterd.

En nu dan zoals ik het klaargemaakt heb.

Zelfgemaakte  zuurkool (mijn brouwsel)

Hoofdgerecht – 4 tot 6  personen (bereidingstijd ± 30 minuten)

Zelfgemaakte zuurkool met rookworst
Zelfgemaakte zuurkool geserveerd met rösti-rondjes en een pittig gekruide kippenbout

Ingrediënten
1 witte kool
200 gr spekblokjes
2 uien fijn gesneden
1 rode peper fijn gesneden
2 teentjes knoflook gehakt
Witte wijn
Chilipoeder
Komijnzaad

Marinade
200 ml azijn
200 ml witte wijn
2 el suiker
4 blaadjes laurier
4 kruidnagels
10 jeneverbessen
150 ml water
zout
versgemalen peper

Bereiding zelfgemaakte zuurkool binnen een half uur
Snijdt de kool doormidden, leg de platte kant naar beneden en snijdt de kool zo dun mogelijk. De zuurkoolmarinade bestaat uit de knoflook, azijn, witte wijn, suiker, laurier, kruidnagels jeneverbessen water. Breng de marinade op smaak met zout en peper. Kook de kool in 15 minuten beetgaar in de marinade. Bak in een wokpan de ui, spekjes, knoflook en peper aan. Giet  de kool af maar vang het kookvocht op. Doe de kool bij het spekjesmengsel en roerbak het nog even. Doe er na 5 minuten de witte wijn naar smaak en een beetje kookvocht bij. Breng dan op smaak met de chilipoeder en komijnzaad. Laat de zuurkool met een deksel op de pan nog even een minuut of tien stoven, en doe als het nodig is nog wat kookvocht of witte wijn erbij. Ik heb het geserveerd met rösti-rondjes en een  pittig gekruide kippenbout. Maar dat mogen jullie lekker zelf bedenken.

Ik hoop dat het bij jullie net zo lekker smaakt als bij ons. En als jullie vragen hebben hoor ik het graag.

Fijn weekend.

Vind Langedijkers leuk

Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: