Zoetzure kip met ananas en witte rijst erbij

Hier weer een recept, zoetzure kip met ananas en witte rijst even wat anders dan de Hollandse hap. Ik ben gek op de wintergroenten en vooral stamppotten hoor, maar soms komt er heel wat anders op tafel. Als ik dan aan de jongens vraag wat zullen we eens eten vanavond wordt dit gerecht vaak genoemd. Zo vorige week dus ook. Het was de laatste avond dat onze oudste zoon thuis zou eten en hij vroeg dus of ik kip in zoetzure saus wilde maken. Prima dacht ik, maar ja ik moest werken en dan kookt Siem altijd. Dus het recept opgezocht waar ik ooit mee begonnen ben en hem gevraagd of hij dit wilde maken. Zelf doe ik het allang anders, maar ik dacht laat ik het hem maar niet te moeilijk maken. Dus zo gezegd zo gedaan, en het was weer erg lekker. Ik zet dan wel altijd alles klaar want alle sausjes, kruiden en specerijen zoeken in mijn keukenkastjes is, als je de weg niet weet, een klein drama. Ik maak in zoverre gebruik van een recept vanwege de verhoudingen van de ingrediënten die je nodig hebt. Dit zijn twee recepten door elkaar en eigen toevoegingen. Ook laat ik ingrediënten weg als ik denk dat het niet nodig is of mijn smaak niet is.Ik zal dan ook nu maar bekennen dat ik absoluut niet van vis hou of alles wat er mee te maken heeft en uit de zee komt. Het enige wat ik nog voor elkaar krijg is een zalmfiletje en dan het liefst met een knijper op mijn neus. Dus visrecepten zal je bij mij ook niet snel tegenkomen. Maar als ik denk, dit moet ik met jullie delen, dan zal ik dat doen. Dan weten jullie gelijk dat het niet van mijzelf is.Dit recept van kip in zoetzure saus komt uit het blad boodschappen en van de site van Smulweb.

Ingrediënten (voor 4 personen, bereidingstijd: 20-30 minuten)

4 kopjes basmati rijst (100 gr p.p.) of 500 gr mihoen
1 blik ananas (400 gr), in blokjes (vocht bewaren!)
2 teentjes knoflook fijn gehakt
1 rode chili peper zonder zaad, fijngesneden
2 bosuitjes in ringetjes
2 el wok olie (of sesamolie)
4 kipfilets (in blokjes)
2 uien fijngesneden
4 el zonnebloemolie
3 el chilisaus
2 el gembersaus
2 el maïzena
1 rode paprika
1 groene paprika
Zoetzure kip met ananas en witte rijst erbij
¼ tl zwarte peper
¼ tl cayennepeper
½ tl zeezout
4 el witte wijnazijn
3 el ketchup
1 el Chinese sojasaus
2 el bruine basterdsuiker

Bereidingswijze
Kook de witte rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Marineer de kipfiletblokjes 30 minuten in een mengsel van de zonnebloemolie, sojasaus en basterdsuiker. Neem een koekenpan, verhit de wokolie en braadt de kipfilet. Verwijder de kipfilet uit de pan. Fruit de ui, chilipeper en knoflook aan in de overgebleven olie (e.v. wat extra olie toevoegen).Voeg de paprika toe en roerbak deze even mee. Doe de  kipfilet stukjes erbij en kruid ze in de pan met zout, zwarte peper en de cayennepeper. Laat dit ongeveer 25 minuten zachtjes bakken. Roer af en toe. Meng ondertussen in een kom de witte wijnazijn, maïzena, soja saus, tomatenketchup, chilisaus, gembersaus, bruine suiker en ananasvocht door goed te roeren. Voeg deze saus toe aan de kip, blijf wat roeren totdat de saus bij de kip is ingedikt. Voeg nu ananasblokjes toe, laat nog 10 minuten pruttelen. Serveer op de witte rijst, heerlijk !

Serveertip
Geef er eventueel een salade bij.

Zoetzure kip met ananas en witte rijst erbij

En like mijn Facebookpagina 😉
Print Friendly, PDF & Email

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: