Vanmorgen gesport en toen ik op de fiets naar de sportschool reed was het behoorlijk fris. Het wordt frisjes dus vandaag winterkost, zuurkool met krabbetjes. Eerst Keurslager Ruud gebeld, heb jij voor mij straks twee kilo krabbetjes. Geen probleem gelukkig. Anders had ik weer wat anders moeten verzinnen. Ik heb één kilo krabbetjes apart gehouden en één kilo in de marinade gezet. Die heb ik heerlijk een hele middag laten marineren. Het gerecht is een bewerkte versie van een recept uit de Delicious Magazine van februari 2012.
Ingrediënten zuurkool met krabbetjes
Voorbereidingstijd 25 minuten (voor 4 personen)
1 rookworst
100 gr appelstroop
20 zwarte peperkorrels
5 jeneverbessen
500 gr eigengemaakte zuurkool of wijnzuurkool
500 gr uien (in ringen)
1 kg varkenskrabbetjes
3 laurierblaadjes
300 ml kruidige witte wijn (Gruner Veltliner)
Bereiden
Verhit de appelstroop met de peperkorrels en jeneverbessen in een ruime pan totdat het begint te koken. Voeg de zuurkool (met vocht uit de verpakking) en de uien toe en roer door de stroop. Schep de helft van het mengsel uit de pan. Bestrooi het vlees (1 kg) met zout en peper en leg het op de zuurkool samen met het laurierblaadje en dek af met de andere helft van het mengsel. Schenk de wijn op zuurkool en laat in ca. 2 uur gaar stoven. Laat de laatste 15 minuten de rookworst meestoven. Het gerecht is goed als het vlees van de botjes valt. Haal de krabbetjes eruit en pluk het vlees van de botjes, meng het vlees door de zuurkool. Serveer met de rookworst en romige aardappelpuree.
Ingrediënten marinade krabbetjes
3 teentjes knoflook, fijn gehakt
1 rode peper, fijn gehakt
3 el ketchup
3 el sojasaus
2 el appelstroop
1 el vers geraspte gember
1 tl cayennepeper
Sap van een ½ limoen
Zout en vers gemalen zwarte peper
Bereiding gebakken krabbetjes
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote schaal en voeg dan de krabbetjes toe (andere 1 kg). Laat zolang mogelijk marineren. Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de krabbetjes uit de marinade en leg ze in een ovenschaal. Bak de krabbetjes zeker 1 uur in de oven. Ik doe de eerste 50 minuten altijd aluminiumfolie over de schaal om het vlees gaar en lekker mals te krijgen. En dan de laatste 10 minuten zonder folie voor een mooi kleurtje.