Zwarte bes-kruisbesgranita met munt. Het is weer zover de bessen moeten geplukt worden. Wij hebben witte en rode aalbes, kruisbes en zwarte bessenstruiken in onze tuin staan. Ik maak daar o.a. jam van. Vandaag was ik weer bezig met het plukken van de zwarte bessen. Een hele klus, ik heb bijna 4 kilo bessen geplukt. Ondertussen dat bezig was heb ik dit recept bedacht. Ik moet dan alleen de verhoudingen weten. Gelukkig heb ik een aantal boeken over ijs maken waar ik in kon lezen wat ik moest doen. Ik heb het water gemengd met het opgevangen sap van de bessen (zonde om weg te gooien) tot de benodigde hoeveelheid.
Zwarte bes-kruisbesgranita met munt
Ingrediënten
115 gr zwarte bessen
115 gr kruisbessen
75 gr rietsuiker
240 ml water
Blaadjes van 1 takje munt
Sap van ½ limoen
Bereiden
Maak het fruit schoon en was het voorzichtig af. Breng water met suiker onder af en toe roeren aan de kook. Zodra het water kookt gas uitzetten en fruit toevoegen. Laat het fruit ± 5 minuten in het hete vocht staan om zacht te worden. Zet het pannetje dan in koud water om af te koelen. Zodra het afgekoeld is voeg je het limoensap toe en pureer je het fruit met de staafmixer. (Als je het nodig vindt druk je het ijs daarna nog door de zeef om mooi glad ijs te krijgen) Hak de blaadjes van de munt fijn en roer dat door het fruitmengsel. Doe het ijs over in de container van de ijsmachine en laat het ± 30 minuten draaien. Als je geen ijsmachine hebt doe je het in een diepvriesdoos en zet het in de vriezer. Laat het ijs bijna bevriezen en roer dan met een vork door. Herhaal dit nog een keer. Haal het ijs voor het opdienen uit de vriezer, roer nog éénmaal door en schep het dan in een glas of ijsschaaltje.
Versier met wat achter gehouden bessen en munt.
Zwarte bes-kruisbesgranita met munt